Paginile de Facebook, noile forumuri?

Paginile de Facebook, noile forumuri?

Jan 29

Mi-aduc aminte – deh, am ajuns la vârsta aia la care “pe vremea mea” are sens – că pe la începuturile mele de socializare în online, eram mare fan al forumurilor. Aveam conturi pe vreo 2 sau 3 forumuri de reviste pentru femei și chiar am legat prietenii cu fetele întâlnite acolo. Ba uneori, la întâlnirile din offline, mai aveam parte și de câte o prezență masculină.

Forumurile mi-au clădit, pe undeva, personalitatea. Chiar discutam cu una dintre prietenele pe care care forumul revistei Bolero ne-a legat că multe dintre puștoiacele de astăzi, care se aprind ușor într-o discuție pe Facebook, nu au experiența și coerența în discuție pe care un forum ți-o clădește. Și da, îmi permit să spun puștoiace, anul acesta fac 29 de ani și nu mi-e nici frică nici rușine de asta.

Ideea e că pe un forum se crea un topic și apoi se încingea discuția. Discutam absolut orice cu fetele, aveam secțiunile noastre speciale, în care ne cunoșteam mai bine, legam prietenii virtuale pe care apoi le aduceam în offline. Desigur, aveam și ceva mai multă vreme de “pierdut”, dar aflam și lucruri noi, interesante, studiam mesajele altora ca să-mi  fac  o idee despre persoana cu care comunicam. Da, am avut parte și de mici scandaluri, vendete personale, dar asta este cu totul altă poveste, lăsată undeva, în urmă, motiv de zâmbete cu subînțeles, cel puțin pentru mine.

Forumurile au căzut, încet-încet, în desuetudine. Mai rezistă încă pe metereze forumurile specializate sau forumurile private, unde comunitățile s-au creat de mult. Le-au luat locul rețelele de socializare, iar acum Facebook este complet pe val. Grupuri, pagini, comunitățile nu mai sunt interesate de discuții în topicuri, ci mai mult de voyeurism virtual, prin viețile altora. Însă paginile de Facebook parcă-parcă tind să reînvie forumurile de altă-dată…Mesaje de dimineață, la cafea, întrebări și răspunsuri, discuții pe marginea unei fotografii sau unui articol.

Văd că apar din ce în ce mai multe pagini care nu au neapărat un brand sau un proiect online sau offline în spate. Pagini pe care utilizatorii le crează strict cu scopul de a aduna oameni cu care împart aceleași interese sau vor pur și simplu să îți creeze propriul spațiu de comunicare.

Să fie aceasta noua formă de comunitate a online-ului? S-au mutat forumurile pe paginile de Facebook? Voi ce părere aveți?

Tags: , , ,

6 comments

 1. Si eu am fost o utilizatoare inraita a forumului e-joy, apoi elle. De cand cu blogul si facebook-ul rareori mai intru! Am cunoscut si eu persoane deosebite si vorba ta, m-a ajutat mult in coerenta mesajului scris si in tehnica argumentarii.

 2. Stiu ce zici, si eu am activat cativa ani buni pe un forum, care de altfel mai este si acum, dar persoanele care il frecventeaza s-au cam schimbat si atmosfera este total diferita. Este, de altfel, locul unde am legat prietenii online, ca apoi sa le trecem in offline, desi cu timpul am observat ca stabilitatea si durabilitatea relatiilor e destul de redusa, daca interactiunea online este scazuta.
  Cu toate astea, nu cred ca facebook sau google + sau ce mai urmeaza ar avea vreodata posibilitatea sa se transforme intr-o astfel de comunitate … sunt prea multe aspecte de luat in considerare si nu cred ca se va ajunge pana intr-acolo incat sa poti discuta pe wall-ul personal orice, de la sex la … bautura si femei :))

  • bbjules

   Și totuși…văd din ce în ce mai multe pagini pe interesele pe care le vedeam în topicurile de pe forumuri. Adevărat, posibil ca discuțiile despre sex și alte subiecte considerate spre tabu încă să nu se fi mutat pe Facebook, cred că mai mult datorită faptului că un username este anonim, contul de Facebook, în teorie, nu 🙂

 3. Mda, asta cu anonimitatea cred ca este cel mai important aspect …

 4. Loredana

  Da, am avut 1-2 forumuri dragi, ca mai toata lumea. In mintea mea FB nu le va putea locul niciodata. Este o “comunitate” mult prea mare si desi imi place, parca nu are ceva. Sau poate are mult prea mult, ma mai gandesc.:)
  Daca tot suntem la capitolul FB, trebuie sa spun ca ma enerveaza teribil ca multe lucruri se rezuma la un “like and share”. Fara cuvinte si argumente proprii.

  • bbjules

   Să știi că de chestia asta cu “like&share” am discutat la Women on Web, cu Bogdana Butnar. Trăim în prea mare viteză, așa că “like&share” devin un fel de …am fost aici, am văzut, aprob 🙂 Vrem să facem din ce în ce mai multe lucruri, cu timp din ce în ce mai puțin, uităm să prioritizăm. De fapt, cred că de multe ori nu mai știm să prioritizăm, totul e pe același loc și trebuie făcut în același timp.

Leave a Reply